‘Fase 3a is een diverse wijk met veel ruimte voor ontspanning en spelen’
17 augustus '22
Wonen in Tuindershof staat voor wonen op een groene plek met een speels karakter. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten geweest voor het landschappelijk ontwerp van fase 3a. Nina de Munnink, landschapsarchitect bij Buro Sant & Co, licht het ontwerp van de nieuwe fase toe.
Uitzicht op water
Het ontwerp van fase 3a sluit naadloos aan op de verdere landschapsinrichting van Tuindershof. De Tuindersweg dient als groene entree van de wijk. “Het idee van groen tot aan de gevels, waarbij de straten een parkachtige uitstraling hebben, komt weer helemaal terug in deze nieuwe fase”, vertelt Nina. “Uniek voor deze plek is de watergang aan de kant van de bestaande woningen. Dat zorgt ervoor dat je straks aan een groene en blauwe rand woont. Er zijn meerdere woningen die uitkijken op het water.”
Net als in de rest van Tuindershof is er rekening gehouden met klimaatadaptieve oplossingen. Zo gaat de afwatering zoveel mogelijk richting de watergangen. Nina: “Het groen in het tussenstraatje wordt lager gelegd, zodat het water daar naartoe kan stromen. In dit deel komen er geen wadi’s, maar wel grastegels op alle parkeerplekken zodat het water kan infiltreren.” Als bewoner kun je straks met jouw eigen achtertuin ook een handje helpen.
Een autovrij hofje
Fase 3a van Tuindershof is autoluw. De versmalde rijbanen met grastegels sturen de auto’s richting parkeerhofjes. Parkeren gebeurt veelal aan de achterkant van de woningen. Op één plek in fase 3a is er gekozen voor een autovrije straat, om het groene karakter van de wijk te waarborgen en om een extra speelplek te creëren. De straat loopt over in een autovrij hofje. “Aan het hofje grenzen zes woningen. Het is zo ontworpen dat het een beetje is afgesloten van de rest. Het klassieke loopbruggetje met witte leuning zorgt voor een verbinding met de rest van de wijk. Dit plekje kunnen bewoners echt als eigen buurtje gaan gebruiken”, vertelt Nina, “Het hofje wordt een speelse plek met gras en open verharding waar de bewoners zelf invulling aan kunnen geven. Er komt wel een kleine speelaanleiding, bijvoorbeeld een route van stenen en palen in het groen. Centraal in het hofje komt een gazon, waar je bijvoorbeeld op picknickt of spelletjes speelt en een paar bomen krijgen een bankje rondom de stam. Voor de woningen ligt een ander soort klinker dan op het hofje. Op dit stukje privé stoep kun je als bewoner bijvoorbeeld een bankje plaatsen.” Naast het groene hofje zijn er twee centrale plekken in de wijk waarbij er ook ruimte is voor ontspanning en spelen.
Vers fruit uit eigen buurt
De Overgauwseweg wordt betrokken bij Tuindershof. Via een doorsteekje kun je te voet of met de fiets naar de straat. “Aan de rand van de wijk, op de kopse kant van het water, komt er een boomgaardje waar je als bewoner zelf fruit kan plukken”, legt Nina uit, “Het wordt een super groene en diverse wijk, waarbij iedere straat anders is en je jouw eigen plek kan toe-eigenen.”